Contacteer ons | Pers | Volg ons op:

Water

Dit jaar stond Elena haar reis in teken van water. Ze douchte zich in de rivier op een traditionele manier zoals de vrouwen dat al hun hele leven doen om zich te wassen.

Maar de rivier heeft ook nog andere functies. Ze haalde water uit de rivier met emmers en droeg ze op haar schouders, best een zware klus voor haar en deze tengere vrouwtjes. Ze stelde hen vragen zoals : ‘Waarom gebruik je dit water ?’ De vrouwen vertelden haar dat ze het drinken, er mee koken en al de rest.  Waarop ze onmiddellijk reageerde dat dit onmogelijk drinkwater kon zijn, aangezien de bacteriën en parasieten die er in leven. Maar denk er maar eens aan dat je water drinkt waarin je je gisteren gewassen hebt.

 

Ook al probeerden ze haar te overtuigen dat ze het water door een filter laten lopen, in een vuile bidon, Elena was onovertuigbaar. Zelfs voor het koken van rijst is dit niet ok !

Dus begeleidde Elena de vrouwen naar de enige waterpomp, die we al een tijdje geleden installeerden aan het schoolgebouw. Daar wees ze er op dat dit het enige water was dat bruikbaar was om te drinken en te koken, en dan nog … ook dit water werd onderzocht in België en is niet goed genoeg.

Dus leerde ze hen, dat ze ten eerste moeten zorgen dat de bidon waarmee ze water komen halen moet proper zijn, ze moeten ze wassen met een zeep en dan minstens 3 x spoelen, ze toonde het voor.

Dan kunnen ze nog steeds het water koken voor ze het drinken, wat ze nu al doen, maar ook dat is niet voldoende heeft ze hen gezegd. En we toonden hen ook dat er bij de apotheek ontsmettingsmiddelen bestaan. Maar dat hebben we niet te sterk benadrukt, omdat we ook wel weten dat dit geen oplossing kan zijn voor het hele dorp.

Dus is Elena haar missie om uit te zoeken in België wat een oplossing zou kunnen zijn voor het hele dorp, een goeie oplossing die betaalbaar is, waar Miss Belgium Charity best wel centjes wil voor sparen om dit dorpje drinkbaar water te bezorgen.