Contacteer ons | Pers | Volg ons op:

Hope for the Children

Cambodja: de school in Rong Vean

Op 14 juni vertrok Miss België 2016, Lenty Frans, naar Cambodja. Ze bezocht er de school die Noémie Happart in 2013 opende en die volledig gefinancierd werd door Miss België dankzij de kandidaten. Miss België schonk toen 23.000 euro voor het bouwen van de school.  

Sinds 2013 zaten het Comité Miss België en de Belgische organisatie, Hope for the children, niet stil. Dankzij de school konden plots 200 kinderen les krijgen in het rurale dorp Rong Vean, waar op dat moment zelfs geen water of electriciteit was.  

Een mooi en proper huis

Vorig jaar waren reeds enkele oudere kinderen naar het middelbaar onderwijs gegaan in een andere stad, Pnom Srok, waar ze onder erbarmelijke omstandigheden moesten leven. Ze leefden met 25 meisjes in een huis met 2 kamers en met de jongens leefden ze in een deeltje van een tempel.

Vorig jaar (2014) gaf het Comité Miss België dan ook hun woord om elk jaar 2000 euro te storten voor de huur van een mooi en proper huis , vlakbij de school waar de kinderen kunnen verblijven. De kinderen staan elke dag om 5 u op, ze koken rijst, ze kuisen hun huis en ze gaan naar de markt, voor ze naar school gaan. ’s Avonds studeren ze tot het donker wordt.  

Lenty bezocht het huis in Pnom Srok , ze bezocht de middelbare school en ze bezocht de naschoolse Engelse les dat de kinderen krijgen van een Monnik. In een boedhistische tempel kreeg ze ook een zegening en uitleg van de monnik over het boedhisme.

Sinthay Neb en zijn levensdoel

De bezieler van dit project, Sinthay, een vriend van de Belgische dokter, Thierry Dalewyn werd geboren in Rong Vean. Ze ontmoetten elkaar tijdens hun werkzaamheden als “Artsen zonder Grenzen” op de grens van Thailand en Cambodja. Samen wilLen ze hulp bieden aan de kinderen van zijn geboortedorp, het Comité Miss België is hen financieel te hulp geschoten.

Sinthay : ‘I believe that there is only one way to break the cycle of poverty and the hopelessness of a rural village like Rong Vean , this is by helping them and by giving them access to a better education’    

Dokter Lenty Frans: medische consultaties

Het feit dat Lenty voor dokter studeert en dat de oprichter van dit goede doel Thierry Dalewyn, een Belgische dokter is, maakt deze reis bijzonder. Om te starten bezocht Lenty onze school en gaf er Engelse les aan de kinderen. Ze gaf hen ook een les sexuele voorlichting. Ze hielp mee met de consultaties van dokter Thierry. Tijdens een wandeling in het dorp bezocht ze een gehandicapte mama met haar baby en ook een  blinde vrouw met haar terminaal zieke dochter. Ze gaf ook kledij aan de kinderen. 

Om het dorp verder te helpen zijn we op zoek gegaan naar iets wat hen financieel geld kan opbrengen en iets waar ze ook iets zullen van leren. Het Comité Miss België zal het bouwen van een Guesthouse financieren in dit dorp, zodat mensen die het dorp willen bezoeken in dit kleine hotelletje van 3 kamers kunnen verblijven. Enkele oudere kinderen zullen deze zomer op stage gestuurd worden in een groot hotel in Siem Reap om de job te leren. De Guesthouse zal klaar zijn tegen de zomer van 2017. Lenty overhandigde een cheque van 30.000 euro voor het bouwen van deze guesthouse en legde de eerste steen.

Last but not least

Op het einde was er een prachtig feest, speciaal voor Lenty, alle kinderen droegen een kroon. Every girl is a princess, when she’s wearing a crown !  

De laatste dag van de reis was een spectulaire dag. De kinderen konden voor het eerst op schoolreis, ergens gaan buiten hun dorp. Ze mochten samen met Miss België Angkor Wat, een tempel, het grootste religieuze monument in de wereld. Het was een prachtige dag maar Miss België nam afscheid van de kinderen met tranen in haar ogen.

De kinderen van Rong Vean hebben voor altijd haar hart gestolen !

Bekijk hieronder een aantal foto's van Lenty's reis.